![](/media/lib/49/patio-lwow-e42afb149c3354144e2552a23c0a66e4.jpg)
Powrót samanu?
3 czerwca 2009, 16:35Badania nad zamkami z piasku mogą ożywić dawną technikę wykorzystywania samanu (mieszaniny ziemi, wody, słomy, gliny i piasku) w budownictwie. Materiał ten był używany przez całe tysiąclecia, udowodnił swoją przydatność i wytrzymałość.
![](/media/lib/174/n-wir-3e8975a6795d5f88659c06dd99ac5608.jpg)
Wiry oceaniczne jak czarne dziury
24 września 2013, 09:51Naukowcy ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Zurichu (ETH Zurich) i University of Miami doszli do wniosku, że wielkie oceaniczne wiry są matematycznymi odpowiednikami czarnych dziur. Nic, co w nie wpadnie, nie może się wydostać
![](/media/lib/315/n-marsexpres-8949986b8dcc0660bbfd4d5a449a32e7.jpg)
Jezioro ciekłej wody pod powierzchnią Marsa?
26 lipca 2018, 09:37Głęboko pod zamarzniętą powierzchnią Marsa prawdopodobnie odkryto pierwszy na Czerwonej Planecie zbiornik ciekłej wody. Zimne słone jezioro przykryte od góry olbrzymią masą lodu zostało znalezione za pomocą radaru
![](/media/lib/65/wodka-60e60540d21f0d8c6022127fedf47b44.jpg)
Uwięziony smak wódki
9 czerwca 2010, 08:53Choć wydawałoby się, że wódka właściwie nie ma smaku, a osoba przedkładająca jeden, zazwyczaj droższy, gatunek tego alkoholu nad inne jest snobem, to nieprawda. Wódki różnią się smakiem przez różną zawartość wodzianu etanolu.
![](/media/lib/139/n-marcellusstudnie-5ee4708fbdb33997c31df74562b563b5.jpg)
EPA o szczelinowaniu hydraulicznym
8 czerwca 2015, 10:55Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) w zarysie swojego raportu uznała, że szczelinowanie hydrauliczne nie prowadzi do powszechnego zanieczyszczenia wody pitnej. EPA ostrzega jednak, że niektóre czynności związane ze szczelinowaniem mogą być ryzykowane dla zdrowia ludności.
![](/media/lib/453/n-lodowiec-b304b3b767aa728b2d460e9585efbe5b.jpg)
Niemal wszystkie lodowce na Ziemi tracą masę, a tempo utraty lodu przyspiesza
4 maja 2021, 10:00Międzynarodowy zespół naukowy, w skład którego weszli uczeni ze Szwajcarskiego Instytutu Technologicznego w Zurichu (ETH Zurich), wykazał, że niemal wszystkie ziemskie lodowce tracą masę, a tempo utraty lodu przyspiesza. To najszerzej zakrojone i najbardziej dokładne badania tego typu. To również pierwsze badania, w których uwzględniono wszystkie lodowce na Ziemi
![](/media/lib/101/n-wenusziemiamars-30432f15ae734d47e05dbb7e9c3f79a1.jpg)
Siły pływowe mogą pozbawiać planety wody
9 lutego 2012, 18:44Naukowcy uważają, że wiele planet może doświadczać tak olbrzymiego oddziaływania sił pływowych, że cała znajdująca się na nich woda może zostać odparowana. Odkrycie to może pomóc w poszukiwaniu planet, na których istnieje życie.
![](/media/lib/263/n-walen-ze-znacznikiem-994bdfeeebb78e4933872ae91f8242e0.jpg)
Czas i głębiny mu niestraszne
29 grudnia 2016, 11:36Nowy typ znacznika - ADB, od ang. Advanced Dive Behavior - pozwala na sekundowy zapis podróży czy zachowania ssaków na przestrzeni godzin, dni, a nawet tygodni.
![](/media/lib/51/manneken-pis-9d99e9055ac6667e937cc963c71b5685.jpg)
Nowe źródło wodoru
6 lipca 2009, 10:44Z pisma Chemistry World dowiadujemy się o pomyśle na pozyskiwanie wodoru z zupełnie nowego źródła. Gerardine Botte z Ohio University opracowała metodę, który pozwala na pozyskiwanie wodoru z... moczu.
![](/media/lib/178/n-sfp-44ec210039f9bfb50633b460c6ac2cde.jpg)
Warzywa na Saharze
12 listopada 2013, 13:52Sukcesem zakończył się pilotażowy projekt o nazwie Sahara Forest Project (SFP). Zbudowany w jego ramach zakład wyprodukował, na każdy metr kwadratowy upraw, 75 kilogramów rocznie trzech różnych warzyw. To wydajność porównywalna z produkcją rolną w Europie. Co ciekawe, podczas produkcji wykorzystywano głównie światło słoneczne i wodę morską